Til bekæmpelse mod flåter
Der er ikke noget bedre end en gåtur i skoven med sin hund eller en god ridetur i smukke omgivelser. Men der er næsten heller ikke noget værre, end når både du og dine dyr er ramt af flåter. Særligt dyr er udsatte, men flåter kan heldigvis forebygges med diverse loppe- og flåtmidler til dyr, og det er meget vigtigt at være forberedt, for flåterne kan overføre farlige sygdomme til din hund.
Sygdomme, som spredes af flåter
Den mest berygtede sygdom, som flåter overfører, er borreliose. Men flåter kan også overføre andre sygdomme som anaplasmose og TBE, der findes hos hunde i Danmark. I dag anses symptomerne på borrelia hos hunde og katte i Danmark som svage.
Symptomer på, at din hund er blevet smittet
Symptomer på flåtbårne sygdomme, som er forårsaget af anaplasma, kan være sløvhed, nedsat appetit, feber, generelle smerter, stivhed og i visse tilfælde også halte, der kan komme og gå. Hunde kan ligeledes blive smittet med TBE, der heldigvis er meget sjælden. I tilfælde af, at din hund er smittet med TBE, kan symptomerne være, at din hund er vaklende, har smerter i nakken og i nogle tilfælde også nedsat almentilstand, kramper, lammelser og sågar adfærdsændringer.
Det kan du selv gøre
Du kan heldigvis selv sørge for at reducere antallet af flåtbid ved jævnligt at undersøge din hund for flåter.
Derfor bør du jævnligt, og helst efter hver gåtur, gennemse din hunds pels. Børst pelsen grundigt igennem, så du måske kan fjerne flåten, før den bider sig fast. Flåten vandrer nemlig lidt rundt på kroppen, før den beslutter sig for, hvor den skal suge sig fast.
Er uheldet ude: Fjern flåten
Hvis du finder en flåt på din hund, skal du fjerne den hurtigst muligt. Jo længere tid flåten får lov til at sidde på huden, jo større er risikoen for, at der overføres smittestoffer fra flåten til hunden. Det frarådes at duppe eller smøre noget på flåten, før du forsøger at fjerne den. I stedet bør du gøre således:
- Anvend en pincet eller flåtfjerner, som er lavet til formålet.
- Tag fat om flåten med pincetten så tæt på huden som muligt og træk derefter direkte ud. Du bør så vidt muligt forsøge at få hele flåten trukket ud.
- Vask derefter bidområdet med desinfektionsmiddel eller sæbe og vand.
- Når der er gået et par dage, kan der opstå en betændelsestilstand ved bidområdet, eftersom det kan klø flere dage efter, den er fjernet. Her kan opstå rødme.
Hvis noget af flåten stadig sidder fast, er der ingen grund til panik. Det er ikke altid, at du kan få flåtens kæbeparti med ud, hvis den sidder ekstra godt fast på huden. Dette indebærer normalvis ikke nogen øget risiko for, at flåten har smittet hunden.
Hvornår bør du opsøge dyrlæge?
Hvis din hund får påvirket almentilstanden, har feber, usædvanlig træthed, er vaklende eller har led- eller muskelsmerter, bør du opsøge din dyrlæge. Her er det ligeledes vigtigt at informere din dyrlæge om, at din hund er blevet bidt af en flåt.
Kort om flåten
Flåterne lever hovedsageligt i skove og i højt græs, eftersom den også trives bedst i skyggefylde og fugtige områder såsom løvskov med tæt underskov. Flåterne vågner op til dåd i løbet af det tidlige forår, når temperaturen kommer op omkring fire til fem grader. Sæsonen for flåter strækker sig fra marts til november.
Flåtens livscyklus strækker sig fra to seks år, hvor den i løbet af sin levetid går fra æg til nymfestadie til en voksen parasit. I hver eneste fase har flåten brug for at suge blod for at udvikle sig. Selvom flåten foretrækker mus og rotter, kan den altså stadig finde på at sætte sig på større pattedyr og mennesker. Og det kan den gøre, selvom den ingen øjne har.
Flåten registrerer i stedet bevægelse, kuldioxid og duftstoffer. Når den gør det, springer den med forbenene og griber fat i pelsen på den passerende hund, hvorefter den skærer gennem huden med mundstykket, som er udstyret med modhager, så den kan sætte sig godt og grundigt fast. Så snart flåten har sat sig fast, begynder den at suge blod.